Mayın 22-də “INVITRO”nun terapevti İvan Romasov “İzvestiya” qəzetinə aralıq orucun nə olduğunu və onun orqanizmə necə zərərli olduğunu danışıb.

Mütəxəssis qeyd edib ki, aralıq orucun əsas ideyası odur ki, insanın gün ərzində xüsusi yemək planı olmalıdır.

Yemək və pəhriz müəyyən bir cədvəl üzrə aparılmalıdır: yemək vaxtı ciddi şəkildə məhdudlaşdırılmalıdır, eləcə də pəhriz tutmaq vaxtı. Bu pəhriz ilk növbədə yemək rejiminə nəzarət etmək məqsədi daşıyır. Bu o demək deyil ki, yemək yeyə biləcəyiniz dövrlərdə hər şeyi yeyə bilərsiniz. Tipik olaraq, bu pəhriz yeməklərin sayını, həmçinin kaloriləri və tərkibini açıq şəkildə tənzimləyir. İnterval qidalanma ideyası gün ərzində oruc tutmağın norma olması fikrinə əsaslanırdı. Axı insanın əcdadları əvvəlcə müəyyən müddət ərzində yemək axtarır, sonra onu bişirir, yeməyin özü isə məhdud vaxt tələb edirdi. Müasir dövrdə insanın daim qida əldə etmək imkanı var, onu axtarıb əldə etmək lazım deyil.

Romasovun sözlərinə görə, aralıq oruc tutmaq üçün bir neçə sxem var. Məsələn, ən çox yayılmış 16/8-dir. Bu gülüşün ardınca insan yemək üçün gün ərzində ardıcıl səkkiz saat davam edən “pəncərə” seçir. "Pəncərə" dövründə iki və ya üç yemək və ya daha çox planlaşdıra bilərsiniz. Qalan 16 saat ərzində yemək yeyə bilməzsiniz. Yalnız su və şəkərsiz çay və ya qəhvə kimi qazsız içkilər için.

Mənfi təsirlər arasında ən çox rast gəlinənlər: yorğunluq, yuxusuzluq, ürəkbulanma və baş ağrısı, deyə ekspert bildirib. Bəzi insanlar üçün bu təsirlər müvəqqətidir və yalnız adaptiv dövrdə görünür, digərləri isə onları daimi olaraq qeyd edir.

Leyla