Bu düyü qida rasionuna daxil edilməlidir, çünki qanda xolesterinin səviyyəsini normallaşdırır, orqanizmi toksinlərdən təmizləyir və təzyiqi sabitləşdirir.
Söhbət qəhvəyi düyüdən gedir və o, aşağıdakı faydalı keyfiyyətlərə malikdir:


Kilo itkisini təşviq edir;
Maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır;
Bədəndən artıq mayeni çıxarır;
Xora və qastritin qarşısını almağa kömək edir;
Qan qlükoza səviyyəsini tənzimləyir;
Qan damarlarını təmizləyir.


Əgər arıqlayırsınızsa və ya pəhriz saxlayırsınızsa, qəhvəyi düyüyə üstünlük verin. Aclığı yaxşı təmin edir və kalori qəbulunu idarə etməyə kömək edir.
Əslində ağ və qəhvəyi düyü eyni məhsuldan yetişdirilir, fərq emal üsulundadır. Qəhvəyi düyü ilə yalnız yuxarı qabıq çıxarılır. Eyni zamanda, artıq ağ, işlənmiş məhsulda olmayan bütün kəpək və digər faydalı maddələr düyüdə qalır.
Bütün faydalarına baxmayaraq, çox qəhvəyi düyü yeyirsinizsə, bu, bağırsaq və böyrəklərdə problemlərə səbəb ola bilər. Özünüzü həftədə üç porsiya ilə məhdudlaşdırmaq daha yaxşıdır.


Qəhvəyi düyü dünyanın ən faydalı qidalar siyahısında 17-ci yerdədir, çünki tərkibində A, B və C vitaminləri, zülallar, karbohidratlar, amin turşuları, minerallar, mikroelementlər, yağ turşuları var.


Yeri gəlmişkən, qəhvəyi düyüdə ətlə eyni miqdarda protein var. Kalori miqdarı 100 qr üçün təxminən 340 kkal təşkil edir, qaynadılmış formada bu rəqəm 2-3 dəfə azalır. Bu gün qəhvəyi düyü bütün dünyada arıqlamaq və sağlam həyat tərzi keçirmək üçün istifadə olunur.
 

Nurlan