Dietoloq Natalya Lesnikova "İzvestiya" nəşrinə açıqlamasında şirniyyata olan həvəsin hansı sağlamlıq problemlərinə işarə edə biləcəyini açıqlayıb.

Foodinfo.az xəbər verir ki, mütəxxəssis şəkərin deyil, lakin onu ehtiva edən qidaların zərərli olduğunu qeyd edib. “Bu, çəki artımına səbəb ola bilər. Xüsusilə sərinləşdirici içkilər və qablaşdırılmış şirələr kimi maye kalorilərə gəldikdə, nəyi və nə qədər istehlak etdiyimizə nəzarət etmək vacibdir. Bütün şirniyyatlar bədənimiz üçün əsas enerji mənbəyi olan və enerji istehlakının təxminən 50% -ni təşkil edən karbohidratlar kimi təsnif edilir.”

Diyetoloq bildirib ki, şirniyyata həvəs müxtəlif amillərdən qaynaqlana bilər. “Böyük dozada şəkərin tez-tez istifadəsi, vitamin D, dəmir, xrom kimi vitamin və mineralların çatışmazlığı, hipotiroidizm kimi hormonal balanssızlıq, bədən sürətli enerji tələb etdikdə xroniki yuxu olmaması, yüksək stress səviyyəsi bura aiddir.

 O, şəkər qəbulunu azaltmaq və sağlamlığı  yaxşılaşdırmaq üçün bu tövsiyələr də verib. “Səhər, nahar və şam yeməyində zülal (yumurta, toyuq, balıq, ət, kəsmik, qoz-fındıq) yeyin. Eyni zamanda kifayət qədər təmiz, qazsız su içmək lazımdır. Həmçinin şirniyyatları daha sağlam alternativlərlə əvəz edin.  

Fərid