Günəbaxan yağı qapalı halda rahatlıqla saxlanıla bilər və bu zaman məhsul uzun müddət keyfiyyətini qoruyur. Foodinfo.az xəbər verir ki, yağın təzə qalması və keyfiyyətinin qorunması üçün bir sıra mühüm qaydalara əməl etmək lazımdır.

Qapalı butulka günəş işığından və istilikdən uzaqda saxlanarsa, yağ aylarla öz keyfiyyətini itirmədən qala bilər. Lakin butulka açıldıqda və yağ periodik istifadə olunanda saxlama şərtləri dəyişir və məhsul tez xarab ola bilər. Açıq butulka yağ xüsusilə oksidləşməyə meylli olur və onun dadı və qoxusu dəyişə bilər.

İşıq yağın keyfiyyətinə böyük təsir göstərir, buna görə də məhsulu birbaşa günəş şüalarından uzaq, qaranlıq yerdə saxlamaq məsləhətdir. Mətbəxdə ən uyğun yer sərin kabinet və ya qapalı rəfdir. Bu halda yağ 3–4 həftə boyunca təzə qalır. Soyuducuda isə yağ daha uzun müddət təzə qalır: rafinə edilmiş günəbaxan yağı təxminən 4 ay, rafinə edilməmiş isə 2 ayadək keyfiyyətini qoruyur.

Yağın ideal saxlanma temperaturu +8 ... +17 °C arasında olmalıdır. Soyuducuda məhsulu qapıda və ya yuxarı rəfdə yerləşdirmək daha uyğundur, çünki burada temperatur daha sabitdir və yağ uzun müddət keyfiyyətini qoruyur.

Açıq butulkadakı yağı tez-tez hava ilə təmasda saxlamamaq vacibdir. İstifadə etdikdən sonra butulkanı dərhal bağlamaq və mümkün qədər az vaxt açıq saxlamaq lazımdır. Bundan əlavə, yağın qoxusunun xarab olmadığını yoxlamaq üçün istehlak etməzdən əvvəl kiçik miqdarda dadına baxmaq məsləhətdir.

Bütün bu qaydalara əməl etməklə, günəbaxan yağı həm dadlı, həm faydalı qalır, həm də mətbəxdə uzun müddət istifadə üçün hazır olur.