"Fast food" və ya ləzzətləndirilmiş yeməklərin insan sağlamlığına faydasından daha çox zərərli olduğu hər kəs tərəfindən bilinən bir həqiqətdir.

Foodinfo.az "webtekno"ya istinadən xəbər verir ki, bu cür yeməklər bütün bədənimizdə problemlər yarada bilər ki, beyin də onlardan biridir.

Beyin, Davranış və İmmunitet mövzusunda nəşr olunan yeni bir araşdırma yağ və şəkərdə yüksək yemək vərdişlərinin beyinə verdiyi zərərlə bağlı təəccüblü nəticələr ortaya qoyur.

Daimi yaddaş problemlərinə səbəb olur

Tədqiqatda tədqiqatçılar siçanlar üzərində təcrübələr aparıblar. Heyvanlar gənc yaşlarından yüksək yağlı və şəkərli qida ilə qidalanırdılar. Nəticələr göstərdi ki, bu növ qidaların qəbulu sonrakı illərdə daimi yaddaş pozğunluğuna səbəb olur. Yaddaş testlərində, siçanlar qidalanmayanlarla müqayisədə əvvəllər gördüklərini tanıya bilmədiyi zaman lazımsız qida ilə qidalandırdılar. Digərlərində isə belə bir vəziyyət yaranmayıb. Qrup sağlam pəhrizə qayıtdıqda belə yaddaş problemləri davam edib. Bu, problemlərin sonrakı yaşlarda da baş verdiyini ortaya qoyur.

Səbəb, istifadə edilən şəkər və doymuş yağların heyvanların və insanların beyinlərində yaddaşla əlaqəli mühüm nörotransmitter olan "asetilkolini" pozması idi.

ABŞ-ın Cənubi Kaliforniya Universitetindən nevroloq Skott Kanoski də son araşdırmaların bunu dəstəklədiyini deyir: "Yalnız bu məqalədə deyil, həm də son araşdırmalarımız da siçanların qeyri-adi qida pəhrizi ilə yetişdirilməsi davamlı yaddaş pozğunluğuna səbəb olduğu göstərib"

Tədqiqat zərərli qidaların və fast foodların beyinə təsiri ilə bağlı əvvəlki araşdırmaları dəstəkləyir

Tədqiqat əvvəlki araşdırmaları dəstəkləyir. Bu araşdırmalar göstərdi ki, qeyri-sağlam işlənmiş qidalara əsaslanan yeməklər insanların sonrakı yaşlarında Alzheimer xəstəliyi riskini artırır. Qeyd edək ki, beyində asetilkolinin azalmasının Alzheimer xəstəliyinə səbəb olduğu məlumdur. Bir çox digər tədqiqatlar da beynin iştaha nəzarəti azalda biləcəyini və nəticədə piylənməyə səbəb olduğunu aşkar edib.

Elm adamları yeni araşdırma ilə zərərsiz qidaların gənclər üzərində uzunmüddətli təsirini görmək istəyiblər. Bütün bu araşdırmaların ortaq tapıntısı ondan ibarətdir ki, belə qidaların  az-az yeyildikdə belə yaddaş problemlərinə səbəb ola bilər. Bu qida növünün bir çox ölkədə yaygın olması vəziyyətin təhlükəsini ortaya qoyur.

Tədqiqatçılar əvvəlki araşdırmalarında da cins fərqlərinin olduğunu müşahidə etmişdilər. Məlum olub ki, erkən yeniyetməlik dövründə bu cür qidalarla qidalanan erkək siçanlarda dişilərə nisbətən daha çox problem yaranıb. Tapıntılar, əlbəttə ki, insanlarda belə nəticələrin olacağı demək deyil. Bununla belə, digər araşdırmaları dəstəkləyir və hər gün milyonlarla insan tərəfindən istehlak edilən zərərli yeməklərin və "fast food"ların beyinə geri dönüşü çətin olan mənfi təsirləri ola biləcəyini ortaya qoyur.