
Qulançar dadlı, gözəl görünüşlü və çox yönlü tərəvəzdir.
Foodinfo.az bildirir ki, bir çox insanlar qulançarı yeməkdən əvvəl bişirmək lazım olduğuna inansalar da, bu belə deyil, heç bişirmədən də onu pəhrizinizə əlavə edə bilərsiniz. Bununla belə, qulançarı bişirmək adi sərt bitki liflərini yumşaldır, tərəvəzin çeynəməsini və həzmini asanlaşdırır.
Qulançar güclü antioksidant qabiliyyəti ilə tanınan polifenollar kimi zəngin kimyəvi birləşmələr mənbəyinə malikdir.
Tədqiqatlar göstərir ki, polifenollarla zəngin bir pəhriz stressi, iltihabı, ürək xəstəliyi və diabet də daxil olmaqla bir sıra xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Bişirmə qulançarda müəyyən birləşmələrin mövcudluğunu artırsa da, digər qida maddələrinin tərkibini azalda bilər. Məsələn, bir araşdırma göstərdi ki, yaşıl qulançar bişirildikdə tərkibində xüsusilə istiliyə həssas vitamin olan C vitamininin miqdarı 52% azalır.
Yaxşı bir qayda su və istiliyin təsirini məhdudlaşdıran bişirmə üsullarını seçməkdir, məsələn, buxarda bişirmək, sote etmək, sürətli brakonyerlik və mikrodalğalı soba.
Pəhrizinizə qulançar daxil etmək, onu necə hazırlamağınızdan asılı olmayaraq sağlam bir seçimdir. Onu bişirmək və ya çiy yemək şəxsi seçim məsələsidir. Hər iki seçim pəhrizinizə lif, antioksidanlar və əsas qida maddələri əlavə edir.