
Son elmi tədqiqatlara görə, tünd moruq anti-aging təsiri olan nadir meyvələrdən biridir. Foodinfo.az bildirir ki, “Journal of Agricultural and Food Chemistry” dərgisində yayımlanan araşdırma tünd moruğun antosiyaninlərlə zəngin olduğunu və bu maddələrin hüceyrə səviyyəsində oksidativ stressi azaltdığını göstərib. Bu təsir, xüsusilə də dəri hüceyrələrinin yenilənməsi və kollagen istehsalının dəstəklənməsi ilə əlaqələndirilir.
Moruq tərkibindəki C vitamini, manqan və E vitamini ilə hüceyrə membranlarını qoruyur və dərinin elastikliyini artırır. “Healthline” platforması isə moruğun qocalıqla əlaqəli beyin funksiyası zəifləməsinin qarşısını almaqda təsirli olduğunu yazır. Əlavə olaraq, moruq bağırsaq mikroflorasını balanslaşdırmaqda və immun sistemini gücləndirməkdə də önəmli rol oynayır. Moruğun antioksidant gücü yaşlanma ilə əlaqəli gen ifadələrini belə tənzimləyə bilir.
Mütəxəssislər bu meyvəni səhərlər smuzilərdə və ya yoqurtla birgə istifadə etməyi məsləhət görür. Təzə moruq yerli məhsul olaraq mövsümündə seçilməli, digər vaxtlarda isə dondurulmuş formada istifadəsi faydasını itirmir. Həssas orqanizmlərdə az miqdarda qəbul edilməlidir, çünki yüksək turşuluq göstəricisi ola bilər. Tünd moruq gənc qalmaq istəyənlər üçün dadlı və təbii vasitədir.