London Universitet Kollecinin alimləri müəyyən ediblər ki, müəyyən soğan növləri vərəm müalicəsinin təsirini artıra bilər. Xüsusilə, güclü antibakterial xüsusiyyətləri ilə elmə məlum olan fars şalotunun bu xüsusiyyətə malik olduğu üzə çıxıb.

Foodinfo.az-ın məlumatına görə, “Medicina” xəbər verir ki, həkimlərin fikrincə, vərəmli xəstəyə bir neçə antibiotik təyin edilir, lakin bakterial patogenlər bu cür dərmanlara qarşı müqavimət göstərə bilər.

Bu vəziyyətdə, dərmanlar yalnız zərərli bakteriyaları effektiv şəkildə idarə etmək və ya öldürmək qabiliyyətini itirmir.

Mütəxəssislər eksperimentlər zamanı İran mətbəxində geniş istifadə edildiyinə görə fars şolotu kimi tanınan Allium Stipitatum ekstraktından istifadə ediblər.

Tədqiqatçılar bu bitkinin kimyəvi komponentlərindən "kokteyllər" sintez etdilər və dörd belə məhlulu sınaqdan keçirdilər. Nəticədə, onların istifadəsindən sonra dərmanlara davamlı vərəm halında orqanizmdə bakteriyaların əhəmiyyətli dərəcədə azalması qeydə alınıb.

Allium Stipitatum-dan olan maddələrdən ibarət məhlullardan biri bakteriyaların böyüməsini 99,9% boğdu.

Alimlər qeyd ediblər ki, fars şalotunun antibakterial xüsusiyyətləri əvvəllər də məlum olub. Bu dəfə tədqiqatçılar onun aktiv maddələrinin hansı bakteriyalara qarşı təsirini izləyə biliblər.

Vərəm bakteriyalarına əlavə olaraq, soğanın molekulları Klebsiella, Proteus, həmçinin ən təhlükəli dərmana davamlı bakteriya ştammlarından biri olan Staphylococcus aureusun antibiotiklərə davamlı sortlarının böyüməsini maneə törədir.