Şabalıd dünyanın bir çox yerlərində geniş şəkildə istehlak edilən qidalardan biridir və onun qabıqlarının sağlamlığa bir çox faydası olduğu bilinir.

Foodinfo.az şabalıd qabığının faydalarını təqdim edir:

1. Antioksidanlarla doludur: 

Şabalıd qabıqları zəngin bir antioksidan mənbəyidir. Antioksidantlar bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnməsini azaltmağa kömək edir. Bu, xərçəng, ürək xəstəliyi və yaşlanma kimi bir çox xəstəliklərin riskini azaldır. 

2. İltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir:

Şabalıd qabığı ekstraktı iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik birləşmələri ehtiva edir. Bu birləşmələr bədəndəki iltihabı azaltmağa və romatoid artrit və digər iltihablı problemlərdən qorunmağa kömək edir. 

3. Həzm sağlamlığını dəstəkləyir:

Şabalıd qabıqları həzm sağlamlığı üçün faydalı olan lif ehtiva edir. Lif qəbizlik problemlərini azaldır və bağırsaq hərəkətliliyini artıraraq həzm sistemini tənzimləyir.

4. Qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırmağa kömək edir: 

Şabalıd qabığı ekstraktı qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edən bəzi birləşmələri ehtiva edir. Bu, xüsusilə diabet xəstələri üçün faydalıdır və qan şəkərini idarə etməyə kömək edir.

5. Anti-mikrob xüsusiyyətləri: 

Şabalıd qabıqlarının tərkibində mikrob əleyhinə xüsusiyyətlərə malik bəzi birləşmələr var. Bu birləşmələr bakteriya və göbələk kimi mikrobların böyüməsini maneə törədir və infeksiya riskini azaldır. 

Şabalıd qabığının sənaye istifadəsi də var. Bəzi kosmetik məhsullarda istifadə edilən şabalıd qabığı ekstraktları dəri sağlamlığı üçün də faydalı hesab olunur. 

Bundan əlavə, şabalıd qabığı ağac emalı sənayesində də istifadə olunur. 

Şabalıd qabıqlarının yüksək təzyiqə, allergik reaksiyalara və ya digər arzuolunmaz təsirlərə səbəb ola biləcəyini də xatırlamaq lazımdır. Ona görə də şabalıd qabıqlarını istehlak etməzdən əvvəl mütəxəssislə məsləhətləşmək faydalı olardı.