Çoxumuz üçün qəhvə səhər oyanmağımıza kömək edən gündəlik sehrli çubuqumuzdur. Bu içkini hər gün içsəniz, edə bilərsiniz - yox, zərər görməzsiniz, hətta bədən üçün fayda görə bilərsiniz. Birinci artı mikrobiotamızın müxtəlifliyidir. Bu barədə Life.ru saytına dietoloq Yekaterina Şapovalova məlumat verib.

Qəhvə yüksək miqdarda antioksidant polifenollara malikdir və onlar mədə-bağırsaq mikrofloramızı qidalandırdıqları üçün faydalıdırlar. Çox xoşdur ki, qəhvənin qovrulması onları öldürmür: əksər hallarda polifenolların tərkibi və onların antioksidant təsiri hətta güclənir.

Qəhvə yüksək miqdarda antioksidant polifenollara malikdir və onlar mədə-bağırsaq mikrofloramızı qidalandırdıqları üçün faydalıdırlar. Çox xoşdur ki, qəhvənin qovrulması onları öldürmür: əksər hallarda polifenolların tərkibi və onların antioksidant təsiri hətta güclənir.

Polifenollar yeganə faydalı komponent deyil: bir fincan qəhvədə nəzərəçarpacaq miqdarda lif var - təxminən yarım qram. Beləliklə, gündə bir neçə stəkan içməklə, kiçik bir banan kimi təxminən eyni miqdarda lif əldə edəcəksiniz.

Bağırsaqlarımızda yaşayan mikroblar lifi fermentləşdirir və onu mədə-bağırsaq traktımızdakı digər faydalı bakterial mədəniyyətlərin inkişafına kömək edən sağlam qısa zəncirli yağ turşularına çevirir. Belə ki, lif və polifenollar sayəsində qəhvə səhərlər təkcə bizi deyil, içimizdə yaşayan mikrobları da oyandırır.

Qərb səhiyyə orqanlarının tövsiyələri sizə gündə 400 milliqrama qədər kofein (dörd stəkan hazır qəhvə və ya üç stəkan süzülmüş qəhvə) təhlükəsiz şəkildə istehlak edə biləcəyinizi təklif edir. Bu miqdar təhlükəsiz hesab olunur və əksər sağlam yetkinlər bu dozanı heç bir mənfi təsir göstərmədən gündəlik qəbul edə bilərlər. Uşaqlara və yeniyetmələrə gəldikdə, Avropa Qida Təhlükəsizliyi Təşkilatı bildirir ki, uşaqlar üçün maksimum təhlükəsiz doza hər kiloqram bədən çəkisi üçün üç milliqramdır. Bu o deməkdir ki, çəkisi 50 kiloqram olan 14 yaşlı uşaq təhlükəsiz şəkildə gündə 150 ​​milliqram kofein və ya bir fincan filtr qəhvə istehlak edə bilər.