Bütün yağ növləri insan orqanizminə zərərli deyil. Yüksək keyfiyyətli yağlar beyin, ürək, qan damarlarının sağlamlığı, əksər hormonların istehsalı və bir çox başqa məqsədlər üçün vacibdir.

Mono doymamış və çoxlu doymamış yağlar yüksək keyfiyyətli və sağlamlıq üçün vacibdir.

Onlar qanda aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin (LDL, pis xolesterin) səviyyəsini azaldır və yüksək sıxlıqlı lipoproteinlərin (HDL, yaxşı xolesterin) səviyyəsini saxlayırlar.

Mono-doymamış yağlar qırmızı ət, qoz-fındıq, yüksək yağlı meyvələr (məsələn, avokado) və zeytun yağında yüksək miqdarda olur.

Poli doymamış yağlar çoxlu karbon-karbon ikiqat bağları olan yağ turşularıdır. Ən məşhurları onların iki alt növüdür: omeqa-6 və omeqa-3 poli doymamış yağlar. Tək doymamış yağlar kimi qanda LDL səviyyəsini aşağı salır və buna görə də damar sağlamlığı üçün faydalıdırlar.

Balıq, qoz, günəbaxan və küncüt kimi bəzi bitkilərin toxumları çoxlu doymamış yağlarla zəngindir. Onlar bəzi ət növlərində də mövcuddur.

Leyla