Mağazalarının rəflərində "orqanik", "bio", "eko" və "ferma" prefiksləri olan çox sayda məhsul var. Bir çox insanlar onların daha sağlam olduğunu düşünür, lakin “ekoloji təmiz” etiket keyfiyyətə zəmanət vermir. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə ROSBIOTECH Universitetinin aşpazı və müəllimi Qriqori Mosin danışıb.

Ona görə də məhsulun üzərində "ferma” adı ümumiyyətlə heç nə ifadə etmir. Üstəlik, belə məhsul pərakəndə satış şəbəkəsinin rəflərində olanda, yəni yüz tonlarla istehsal olunur. Ferma böyük ola bilər, emal zavodu böyük ola bilər. Lakin bunun yalnız hazırkı SanPiN tələbləri çərçivəsində məhsulun ekoloji cəhətdən təmizliyi və təhlükəsizliyi ilə əlaqəsi var.

Mosin izah edir ki, belə əkinçilik böyük sənaye istehsalından uzaqda aparılır və gen mühəndisliyi, pestisidlər və digər aqrokimyəvi maddələrin istifadəsini istisna edir. İstehsal zamanı antibiotiklərin, böyümə hormonlarının, süni konservantların və sintetik əlavələrin istifadəsinə icazə verilmir.

 “Əgər istehsalçı anlayırsa ki, onun məhsulu bu tələblərə cavab vermir, o zaman o, çətin ki, etiketə “orqanik” yazıb, “eko” və ya “ferma” ilə “dolaşsın””, - deyə mütəxəssis bildirib.

Ekoloji istehsal prinsipindən istifadə edən kifayət qədər şirkət var. Ona görə də onların əksəriyyəti məhsullarını sertifikatlaşdıra bilsələr, qanuna uyğun olaraq etiketləyirlər. Qablaşdırmada “bio” və ya “eko” sözlərini görsəniz, çox güman ki, bu, sadəcə bir marketinq hiyləsidir.

Fərid