Müasir dövrdə allergik xəstəliklərin yaranmasına qidalar da təsir göstərir. Dünya əhalisinin 2.5%-i qida allergiyasından əziyyət çəkir. Qida allergiyası, tərkibində allergen olan məhsulların istehlakı zamanı immun sisteminin reaksiyası ilə yaranır. 

Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən (AQTA) Foodinfo.az-a bildirilib ki, qanuna əsasən, qida məhsullarının tərkibi, saxlanma şəraiti, mənşəyi, istehsal tarixi və xüsusilə allergen maddələr barədə istehlakçılara dəqiq və aydın məlumat verilməlidir. 

Etiketdə aşağıdakı allergenlər mütləq göstərilməlidir:

 Qlütenli taxıllar

Xərçəngkimilər

Mollyusklar

Yumurta

Balıq

Yer fındığı

Soya

Süd və süd məhsulları (laktoza daxil olmaqla)

Qərzəkli meyvələr

Kərəviz

Xardal

Küncüt

Kükürd dioksid və sulfitlər

Acıpaxla

Bu maddələrdən əldə edilən məhsullar da ayrıca qeyd olunmalıdır.

AQTA istehlakçı hüquqlarının qorunması və ictimai sağlamlıq üçün nəzarət və maarifləndirməni davam etdirir.