Alimlər müntəzəm kalium qəbulunun yüksək təzyiqi effektiv şəkildə azalda biləcəyini müəyyən edən bir araşdırma aparıblar. Kalium bir çox qidada olduğu üçün gündəlik istehlak edilə bilər.

Lent.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, araşdırma kalium qəbulunun artırılmasının yüksək qan təzyiqinin ciddi təsirlərinin qarşısını almağa kömək edə biləcəyini göstərib. Tədqiqatın aparıcı müəllifi həkim Lipin Huanq, həm natrium, həm də kaliumun qan təzyiqinə təsirinin çoxdan məlum olduğunu qeyd edib. Bununla birlikdə, kaliumla zənginləşdirilmiş duz əvəzediciləri ilə əlaqəli son araşdırmalar, rasiondakı kaliumun artmasına və daha çox fayda əldə etməsinə imkan verir.

20 mindən çox insanın iştirak etdiyi bir araşdırma, adi duz əvəzinə kalium əlavə edilmiş duz istehlakının insult, ciddi ürək-damar hadisələri və erkən ölüm riskinin azalmasına səbəb olduğunu göstərib. Alimlər qan təzyiqinin düşməsinin çox hissəsinin qidadakı kalium miqdarının artması ilə əlaqəli olduğunu aşkar ediblər.

Kalium paxlalılar, qoz-fındıq, yaşıl tərəvəzlər və meyvələr kimi müxtəlif qidalarda olan vacib bir mineraldır. Yüksək səviyyədə kalium təzə meyvə və tərəvəzlərin bu qədər faydalı olmasının səbəblərindən biridir. Bununla belə, qida emalı natrium ilə əvəz olunan kaliumun tərkibinin azalmasına səbəb ola bilər.

Mövcud qidalanma üzrə təlimatları gündə 3,5 qramdan çox kalium qəbulunu tələb edir. Bu səbəbdən sağlamlığa faydalı təsirləri üçün kaliumla zəngin qidaların rasiona daxil edilməsi tövsiyə olunur.