Askorbin turşusu da adlandırılan C vitamini bədəndə bir çox mühüm rol oynayır. Xüsusilə immunitet sisteminin açarı hesab olunur. İnfeksiyaların qarşısını alır və xəstəliklərlə mübarizə aparır. 

 Foodinfo.az-ın məlumatına görə, orqanizm C vitamini saxlamır, ona görə də insanlar bu qidanı hər gün qidadan almalıdırlar. 

C VİTAMİNİ NİYƏ VACİBDİR?

C vitamini antioksidantdır. Bədən hüceyrələrini sərbəst radikalların yaratdığı zərərdən qoruyur. Sərbəst radikallar hüceyrələrdə və DNT-də dəyişikliklərə səbəb ola bilər ki, bu da xərçəng də daxil olmaqla xəstəliklərə səbəb ola bilər.

C vitamini olmadan bədən kollageni qurmaq və saxlamaq üçün lazım olan bir protein istehsal edə bilməz.

Vitamin C viruslara, bakteriyalara və digər patogenlərə qarşı müdafiə edən immunitet sisteminin vacib hissəsidir. Araşdırmalar göstərir ki, C vitamininin aşağı səviyyədə olması immunitet sistemində problemlərə və digər xəstəliklərə səbəb olur.

C VİTAMİNİNİN AZ QƏBULUNUN NƏTİCƏLƏRİ

Az miqdarda C vitamini qəbulu bədənin kollagen istehsal etmə qabiliyyətini azaldacaq. Bu, müxtəlif bədən toxumalarına mənfi təsir göstərə bilər.

C vitamini çatışmazlığına sinqa deyilir. Bu, insanın immun funksiyasını azalda və infeksiya riskini artıra bilər. Vitamin C çatışmazlığı səbəb ola bilər:

Oynaq ağrıları

Diş ətlərinin qanaxması

Yaraların sağalması ilə bağlı problemlər

Diş itkisi

C vitamini çatışmazlığı insanın fiziki sağlamlığı ilə yanaşı psixi sağlamlığına da təsir edə bilər.

C VİTAMİNİNİN FAYDALARI:

Tədqiqatlar göstərir ki, C vitamini ürək xəstəliyi və ya ağırlaşma riskini azaltmağa kömək edə bilər. Bir araşdırma göstərir ki, daha çox C vitamini istehlak edən insanlar ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski daha azdır.

Vitamin C bədənin soyuqdəymə kimi xəstəliklərlə mübarizə aparmasına kömək edən immuniteti gücləndirən təsirə malikdir. Bir araşdırma, C vitamininin pnevmoniyanın qarşısını almağa kömək etdiyini və tetanozun müalicəsini dəstəklədiyini göstərdi.

Bu vitamin bir antioksidandır, buna görə də sərbəst radikalların yaratdığı zərərin qarşısını alır. Bu, xərçəng kimi xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir.

QIRMIZI BİBƏRİN C VİTAMİNİ TƏRKİBİ

1 porsiya qırmızı bibərdə 190 mq olmaqla gündəlik ehtiyacınız olan C vitamininin 211%-ni təmin edir. Bu nisbət portağaldan iki dəfə çoxdur.

Bu bibərlər daha ədviyyatlı yaşıl bolqar bibərinin tam yetişmiş variantlarıdır. Xüsusilə qırmızı bolqar bibərində çox yüksək C vitamini var, lakin digər bibərlərdə də eyni miqdarda C vitamini olur.

Texniki olaraq bir meyvə olan qırmızı bibər yeməklərdə tez-tez tərəvəz kimi istifadə olunur. Onlar həmçinin A və C vitaminlərinin əla mənbəyidir. Hər yarım stəkan çiy qırmızı bibər gündəlik A vitamini qəbulunun 47 faizini və C vitamininin 159 faizini təmin edir.

 Vitamin C hüceyrə zədələnməsi ilə mübarizə aparan, immun sisteminin mikroblara qarşı reaksiyasını artıran və iltihab əleyhinə təsir göstərən güclü antioksidantdır. Qırmızı bibər C vitamini ilə zəngindir, lakin bişirmə onların tərkibindəki C vitaminini 25 faizə qədər azaldır.

Qırmızı bibərdə olan A vitamini və beta-karoten ümumi görmə və göz sağlamlığınız üçün yaxşı dəstək verir. A vitamini dəri hüceyrələrini dəstəkləmək, yaraları sağaltmaq və ağ qan hüceyrələrinin böyüməsini artırmaq üçün də faydalıdır.

Qırmızı bibər müxtəlif vitaminlər, minerallar və antioksidant birləşmələrin zəngin mənbəyidir. Maraqlıdır ki, qırmızı bolqar bibəri də kapsaisin az və ya heç olmayan yeganə Capsicum çeşididir.

Bibərin tərkibində həm də bunlar var:

Kalsium

Vitamin A

C vitamini

Vitamin E

Dəmir

Kalium

Maqnezium

Beta karoten

Vitamin B6

Fol

turşusu

Niasin

Riboflavin

Vitamin K