Meyvələrin günün düzgün vaxtında istehlak edilməsi onların orqanizm üçün faydasını əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Foodinfo.az Aif.ru-a istinadla xəbər verir ki, avstraliyalı dietoloq Şennon Laveri meyvələrin hansı saatlarda yeyilməsinin daha məqsədəuyğun olduğunu izah edib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, gün ərzində iki porsiya meyvə yemək tövsiyə olunur və bir porsiya təxminən tennis topu ölçüsünə bərabərdir. Lakin burada əsas məqam təkcə meyvənin miqdarı deyil, onun günün hansı vaxtında qəbul edilməsidir. Dietoloq bunu orqanizmin bioloji saatına uyğun qidalanma ilə əlaqələndirib.
Şennon Laveri bildirib ki, həzm sistemi, insulinə həssaslıq və maddələr mübadiləsi günün ilk yarısında daha aktiv olur. Bu səbəbdən səhər saatlarında meyvə yemək xüsusilə faydalıdır. Onun sözlərinə görə, səhər vaxtı portağal və alma yeməyə üstünlük verilməlidir.
Portağallar tərkibindəki bol su və təbii minerallar sayəsində orqanizmin su balansının bərpasına kömək edir və günə tez enerji verir. Bundan əlavə, portağaldakı təbii şəkərlər səhər saatlarında daha asan mənimsənilir. Almalar isə liflə zəngin olduğu üçün qanda şəkərin səviyyəsini sabit saxlayır və nahara qədər toxluq hissi yaradır. Dietoloq qeyd edib ki, səhər saatlarında enerjinin azalmasının qarşısını almaqda alma mühüm rol oynayır.
Günortaya yaxın və ya fiziki fəaliyyət öncəsi isə banan yemək daha məqsədəuyğundur. Bananlar asan həzm olunur, karbohidratlarla zəngindir və əzələlərin normal yığılması üçün vacib olan kalium maddəsini ehtiva edir.
Mütəxəssisin fikrincə, saat 15:00-dan sonra giləmeyvələr üçün ən uyğun vaxtdır. Günün bu saatlarında qanda şəkərin səviyyəsi enə bilər və şirin qidalara meyil arta bilər. Giləmeyvələr isə şəkəri az olduğu üçün qanda kəskin artıma səbəb olmadan yüngül enerji verir.
Yatmazdan əvvəl isə kivi yemək tövsiyə olunur. Dietoloq bildirib ki, kivi təbii yolla yuxunu dəstəkləyən maddələr ehtiva edir və yuxusuzluq riskinin azalmasına kömək edə bilər. Eyni zamanda kividəki liflər bağırsaqların normal fəaliyyətini qoruyur, tərkibindəki ferment isə həzmi asanlaşdırır.
Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, meyvələrin düzgün vaxtda və normada istehlakı ümumi sağlamlığın qorunmasında mühüm rol oynayır.






