Bitki mənşəli südün faydalı hesab olunması tərkibindən asılıdır. Foodinfo.az Sports.kz-ə istinadla xəbər verir ki, diyetoloq Natalya Mizinova bildirib ki, əksər kommersiya məhsullarında qatqılar, qatılaşdırıcılar və aroma vericilər əlavə olunur ki, bu da məhsulun faydasını şübhə altına alır.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, ən sağlam variant yalnız sudan və bitkidən ibarət olan “monokomponent” məhsuldur. Məsələn, badam südü sadəcə üyüdülmüş badamın su ilə qarışdırılması ilə hazırlanır. Lakin çox vaxt istehsalçılar sadəcə bitki unu və ya nişastanı suya qatıb, məhsulu daha “axıcı” və dadlı göstərmək üçün qatqı və şəkər əlavə edirlər.

Mizinova vurğulayıb ki, kompleks tərkibli bitki südü faydalı hesab edilə bilməz. Bəzi hallarda konservant və şəkər məhsulu dadlı göstərmək üçün əlavə olunur, aroma vericilər isə məhsula müəyyən ləzzət və görünüş vermək məqsədi daşıyır.

Diyetoloqun fikrincə, faydalı bitki südü nümunəsi qarağat, qarabaşaq və ya badam südüdür, burada yalnız bir bitki və su mövcuddur. Kimyəvi qatqılar və konservantlar olmayan belə məhsullar orqanizm üçün faydalıdır.

O, əlavə edib ki, istehlakçılar məhsul alarkən tərkibini diqqətlə oxumalı, yalnız sadə və təbii tərkibli bitki südünü seçməlidirlər.