Bədən sağlamlığınızı qorumaq və xəstəliklərə qarşı daha davamlı olmaq üçün qidalanmanıza diqqət etməlisiniz. Xüsusilə müəyyən qidaları süfrənizdən uzaq tutmalısınız. Bunlardan biri də hər yeməkdə sevərək yediyiniz kartofdur. Şüursuzca istehlak edilən kartofun orqanizmə vurduğu ziyanı saymaqla bitmir.

Bir çox formada istehlak edə biləcəyimiz kartof çox insanın vazkeçilməz qidaları arasındadır.

 Foodinfo.az xəbər verir ki, kalorisi yüksək olduğu üçün arıqlamaq istəyənlərin qaçdığı kartofun bilinən ən böyük zərəri kökəlməyə səbəb olmasıdır.

American Journal of Clinical Nutrition-dan 2007-ci ildə aparılan bir araşdırma kartof qızartması kimi qızardılmış yeməklərin piylənmə ilə birbaşa əlaqəli olduğunu göstərdi.

Əvvəla onu deməkdə fayda var ki, kartof allergiyası da çox yayılmış allergiya növüdür. Əgər kartof yedikdən sonra bədəninizdə qaşınma və ya hər hansı digər anormallıq hiss edirsinizsə, mütləq mütəxəssisə müraciət etməlisiniz.

Xüsusilə qızardılmış formada üstünlük verilən kartof bu şəkildə istehlak edildikdə həzm sistemini zədələyir və həzmsizliyə səbəb olur.

Qızardılmış kartofun ən dəhşətli zərərlərindən biri damarlarda buraxdığı zərərdir. 

Kartof qızartması bədəndə qocalmanı sürətləndirən zərərli komponentləri də işə salır, yaddaşın pozulmasına səbəb olur və beyin sağlamlığını təhdid edir.

İnsulin müqaviməti baxımından kartofun tərkibindəki nişasta diabet xəstələri üçün riskli ola bilər. Bundan əlavə, kartof qızartmasının tez-tez istehlakı orqanizmdə zəhərli maddələrin miqdarının artmasına səbəb olur.

Kartof istehlak edərkən nəzərə alınması lazım olan digər məsələlərdən biri də kartofu soyuducuda saxlamamaqdır, bu, solanin miqdarını artırır. 

Kartof bişirməyin ən sağlam yolu buxarda və ya sobada bişirməkdir. Qaynama tərkibindəki C və B vitaminlərinin məhvinə səbəb olur.

Kartof istehlakı faydalı olsa da, həddindən artıq və sağlam şəkildə istehlak edilmədikdə zərərli ola bilər. İrsi pozğunluğu olan insanlarda kartof istehlakına xüsusi diqqət yetirilməlidir.

Kartof sağlam şəkildə istehlak edildikdə bir çox xəstəliklərə yaxşı təsir edir və orqanizmin immunitetini artırır. Kartofun qabığını soyub qaynadıb şirəsi içildikdə mədə və bağırsaq xəstəliklərinə yaxşı təsir göstərir. Kartofu çiy sürtgəcdən də keçirmək olar. Onun şirəsi dəri ləkələrinə və dəri problemlərinə faydalıdır.