Göz insan üçün ən vacib orqanlardan biridir. Foodinfo.az gözləriniz çün faydalı olan məhdullar barədə məlumat verir.

Yerkökü: Xüsusilə az işıqlı şəraitdə görmə üçün vacib olan A vitamininin xəbərçisi olan beta-karotinlə zəngindir. Şirin kartof, balqabaq və bibər də daxil olmaqla digər narıncı tərəvəzlərdə də olur.

Yarpaqlı göyərti (ispanaq, kələm, brokoli): Lutein və zeaksantinlə zəngindir, göz qişasında cəmlənmiş antioksidanlar. Onlar zərərli işığı süzməyə və gözlərinizi ultrabənövşəyi şüalardan qorumağa kömək edir. Yaşıl tərəvəzləri müntəzəm olaraq yemək yaşa bağlı makula degenerasiyası və katarakt riskini azalda bilər.

Giləmeyvə və sitrus meyvələri: Qaragilə, moruq, çiyələk, portağal və qreypfrut C vitamini ilə zəngindir. Bu, sağlam göz qan damarlarını dəstəkləyən və kataraktın inkişaf riskini azaltmağa kömək edən güclü antioksidantdır.

Yağlı balıq (somon, skumbriya, ton balığı): İltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan və göz sağlamlığını dəstəkləyən omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Bu yağlar retinanın inkişafı üçün də vacibdir və quru gözlər və yaşa bağlı makula degenerasiyası riskini azaltmağa kömək edir.

Fındıq və toxum: Badam, qoz və kətan toxumu E vitamini və omeqa-3 yağ turşularının mənbəyidir. Vitamin E göz hüceyrələrini çirklənmə və günəş işığının yaratdığı sərbəst radikallardan qoruyur. Omeqa-3 isə hüceyrə membranlarının sağlamlığını dəstəkləyir və göz quruluğunu aradan qaldırmağa kömək edir.

Yumurta: Lutein, zeaksantin, E vitamini və omeqa-3 yağ turşularının mənbəyidir. Onlar retinanın qorunmasında və görmə problemlərinin qarşısının alınmasında mühüm rol oynayırlar. Sarısı bu maddələrin ən çoxunu ehtiva edir, ona görə də bütöv yumurta yemək daha yaxşıdır.

Bolqar bibəri: Qırmızı, sarı və narıncı xüsusilə C vitamini, beta-karotin və E vitamini ilə zəngindir. Bu antioksidantların birləşməsi gözləri oksidləşdirici stressdən qoruyur və ümumi göz sağlamlığını dəstəkləyir.

Pomidor: Tərkibində göz hüceyrələrini sərbəst radikalların yaratdığı zədələrdən qoruyan güclü antioksidant olan likopen var. Likopen xüsusilə yaşa bağlı makula degenerasiyası riskini azaltmaqda təsirli olur və retinanın qorunmasına kömək edir. Təzə pomidor və suyu və ya sousu da faydalı olacaq.

Avokado: Tərkibində lutein və zeaksantin, həmçinin E vitamini və omeqa-3 yağ turşuları var. Onlar retinanın sağlamlığını dəstəkləyir və görmə problemləri riskini azaltmağa kömək edir. Avokado həm də yağda həll olunan vitaminlərin udulmasına kömək edən sağlam yağların yaxşı mənbəyidir.

Qara şokolad: Ən çox miqdarda kakao ehtiva edir və buna görə də gözlərdə qan dövranını yaxşılaşdıran və görmə qabiliyyətini dəstəkləyən flavonoidlərlə zəngindir. Flavonoidlər göz qan damarlarını sağlam saxlamağa kömək edir və göz xəstəlikləri riskini azaldır.