Payız, vitamin və qida maddələri ilə zəngin qidalar əlavə etməklə pəhrizinizi şaxələndirmək vaxtıdır. İmmunitet sistemini gücləndirmək, arıqlamaq və ya mədə-bağırsaq traktını normallaşdırmaq üçün nə yeməliyik?

1. Qreypfrut. Tərkibində hüceyrələrə qida verən və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdıran naringenin maddəsi var. Efir yağları və üzvi turşular həzmi stimullaşdırır, qidanın udulmasını sürətləndirir və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır. Qreypfrut fitonsidlər və antioksidantlarla zəngindir, həmçinin viruslardan mükəmməl qorunma funksiyasını yerinə yetirən C vitaminidir.

2. Qaragilə. Antioksidantlarla zəngindir, tərkibində flavonol, quercetin var, iltihab və ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur. Koqnitiv funksiyanı yaxşılaşdırır, xolesterolu azaldır, insulin müqavimətini azaldır, arıqlamağa kömək edir və immunitet sistemini gücləndirir.

3. Sarımsaq. Sarımsağın tərkibində olan allisin qaraciyər metabolizmini artıraraq və mədəaltı vəzi hüceyrələri tərəfindən insulin ifrazını stimullaşdıraraq əhəmiyyətli hipoqlikemik təsir göstərmişdir. Antidiyabetik təsirə malikdir. Sarımsaq həm də viruslara qarşı qoruyucu kimi tanınır və çəki artımına və saxlanmasına təsir edə bilən bağırsaq infeksiyalarının patogenlərinə qarşı təsirli olur.

4. Kələm. Qanda B vitaminlərinin aşağı səviyyəsi ilə piylənmə arasında birbaşa əlaqə sübut edilmişdir. Folat terapiyası insulin müqavimətini yaxşılaşdırır, qan damarlarının divarlarını gücləndirir və homosistein səviyyəsini azaldır. B vitaminləri stresdən qorunma və bədənin immun funksiyasının formalaşmasında vacib iştirakçılardır.

5. Avokado. Tərkibində ürəyin, qan damarlarının və beynin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan çoxlu miqdarda sağlam yağ turşuları var. Bağırsaqların işini yaxşılaşdıran və qəbizliyi aradan qaldıran çoxlu miqdarda lif də var. Bu meyvənin müntəzəm istehlakı sayəsində siz anemiyanın öhdəsindən gələ, xolesterinin səviyyəsini azalda, iltihabı aradan qaldıra, orqanizmin qoruyucu funksiyalarını artıra bilərsiniz.

6. Qızılbalıq. Bu balıq B vitaminləri və D vitamini ilə, həmçinin ən güclü antioksidantlardan biri olan astaksantinlə zəngindir. O, xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir, orqanizmdə immun hüceyrələrin ümumi sayını, eləcə də onların fəaliyyətini artırır. Somon ən yaxşı ispanaq yatağında verilir.

7. Balqabaq. Bu canlı payız tərəvəzi bir çox faydalı mikroelementlərlə zəngindir. Bədən üçün ən vacib olanlar maqnezium, dəmir, manqan, sink, selen və yoddur. Balqabaqlı yeməklər immunitet sisteminizi güclü, süfrənizi isə zərif və işıqlı edəcək.