
Məşhur sous - "ketçunaz" kimi tanınan mayonez və ketçup qarışığı sağlamlığa çox zərər verə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Mixail Ginzburq xəbərdarlıq edib.
“Veçernyaya Moskva” ilə söhbətində o, mayonezin tərkibində yağ və sirkə ola biləcəyini, bunun da selikli qişanı qıcıqlandırdığını, ketçupda isə böyük miqdarda şəkər ola biləcəyini bildirib.
"Metabolik sistemlərimiz bu yağları və şəkərləri harasa atmalıdır. Amma onları "saxlamaq" üçün heç bir yer yoxdur, çünki biz daim həddindən artıq yeyirik və bütün "depolar" doludur. "Ona görə də qanımızda yağ turşularının və şəkərin səviyyəsi daim istədiyimizdən yüksək olur" deyə dietoloq izah edib.
Ketçupa alternativ olaraq, həkim kefir, təzə otlar və sarımsaqdan istifadə edərək sağlam souslar hazırlamağı təklif etdi. Dadmaq üçün duz əlavə edə və ya kefiri az yağlı xama ilə əvəz edə bilərsiniz.
Belə sousların üstünlüyü ondan ibarətdir ki, inqrediyentlərin nisbətləri öz istəyinizlə dəyişə bilər ki, bu da hər dəfə hazır yeməyin fərqli dadını almağa imkan verir, ekspert qeyd edib.