Darçının bir çox sağlamlıq faydası var, bu da onu yeməkdə və tibbdə məşhur edir. Bu ədviyyat qida maddələri ilə doludur və qan şəkərinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir, ürək sağlamlığını dəstəkləyir, iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir, beyin funksiyasını və idrak funksiyasını artırır. Bundan əlavə, darçın antibakterial təsirə malikdir və həmçinin dərinin vəziyyətini və həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bunu diyetoloq Nika Serqunina bildirib.

Ekspertin sözlərinə görə, darçının tərkibində oksidləşdirici stresslə mübarizə aparan vitaminlər, minerallar və antioksidantlar var. Eyni zamanda, ədviyyatın kalorisi azdır - bir çay qaşığı üçün yalnız altı kalori, lakin aktiv biokimyəvi komponentlərə görə onun dozasını düzgün idarə etmək vacibdir. Darçının əsas müalicəvi xüsusiyyətlərindən biri qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmaq qabiliyyətidir. Bundan əlavə, mədə-bağırsaq traktında karbohidratların parçalanmasını yavaşlatır və bununla da yeməkdən sonra qlükoza səviyyəsində kəskin sıçrayışların qarşısını alır.

Bundan əlavə, darçın ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərir, çünki ürək-damar xəstəlikləri üçün profilaktik tədbir olan xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. O, həmçinin antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir. Üstəlik, darçın yaddaşı, diqqəti və konsentrasiyanı yaxşılaşdırmaq üçün faydalıdır - onun müntəzəm istifadəsi beyində qan dövranını stimullaşdırır və sinir hüceyrələrini qoruyur.