Payız təkcə rahat hava temperaturu və yaxınlıqdakı parkda gözəl yarpaqları ilə deyil, bazarda tərəvəz və meyvələrin bolluğu ilə də gözəldir. Hər bir insan ən çox sevdiyi bir şeyi ala bilər. Və bu məhsul mütləq sağlamlığınız üçün yaxşıdır. Əncir, üzüm, xurma, armud - meyvələr unlu desertləri çoxlu şəkərlə asanlıqla əvəz edə bilər.

Ancaq daha əhəmiyyətli qəlyanaltılar üçün diyetoloq Oksana Dmitrenko tərəvəzlərə daha çox söykənməyi məsləhət görür. Üstəlik, pəhrizə daha çox parlaq rəngli olanları əlavə etmək vacibdir.

Məsələn, pomidor və çuğundur.
Payız pomidorları qida maddələri ilə doludur və zəngin dadı və ətri var. Tərkibindəki likopen bədəni viral hücumlardan, soyuqdəymələrdən və digər sağlamlıq problemlərindən qorumağa kömək edəcəkdir. Sübut olunub ki, bu maddə həm də xərçəngin inkişafının qarşısını alır və hüceyrələri cavanlaşdırır. 


Niyə bizə çuğundur lazımdır?


Soyuq mövsümdə sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edəcək başqa bir tərəvəz çuğundurdur. Tərkibində saysız-hesabsız faydalı maddələr var: kalium, maqnezium, sink, dəmir, yod, mis, C, B1, B6, B9 vitaminləri. Bundan əlavə, tərəvəz mədə-bağırsaq traktının və bağırsaqların işini normallaşdırmaq üçün ən yaxşı katalizatordur. Axı, çuğundurda çoxlu lif var, bunun sayəsində artıq çəki yanlara yapışmayacaq.


Yeri gəlmişkən, Almaniyadan olan kardioloqlar bir müddət əvvəl belə nəticəyə gəlmişdilər ki, çuğundur istənilən formada qan təzyiqinin səviyyəsini idarə etməyə və hipertoniyanın inkişafının qarşısını almağa kömək edir. Ancaq çöldəki havanın tez-tez dəyişməsi səbəbindən baş ağrıları, sürətli ürək döyüntüsü və başgicəllənmə 45 yaşdan yuxarı böyüklərin ən çox yayılmış sağlamlıq şikayətləridir.