“Giləmeyvələrin quruduğundan və çürümə əlamətlərinin olmadığından əmin olun. Rəngə diqqət yetirin: vahid və zəngin olmalıdır. Yarpaqlar - giləmeyvə çərçivəsini düzəldən "stəkanlar" solma əlamətləri olmadan yaşıldır. Giləmeyvələrin səthi elastik, parlaq və hamar, görünən əyilmələr və zədələr olmadan olmalıdır”.

Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə Rospotrebnadzorun mətbuat xidməti məlumat yayıb.

 “Çiyləyin şirinliyini giləmeyvə gövdəsinə diqqət etməklə müəyyən edə bilərsiniz. Yaşıl yarpaqlar və giləmeyvə arasında bir məsafə varsa, o zaman çiyələk şirin olacaq. Əgər yarpaqlar giləmeyvəyə möhkəm oturarsa, o zaman çox güman ki, turşlaşacaq”, - deyə mətbuat xidməti xəbərdarlıq edib.

Mütəxəssislərin əlavə etdiyi kimi, çiyələk aldıqdan sonra giləmeyvələri yaxşıca yaxalamaq vacibdir.

“Halların böyük əksəriyyətində yetişmiş çiyələk meyvələri çox güman ki, tərkibində helmint yumurtaları olan torpaqla çirklənir. Yuyulmamış və ya ehtiyatsız yuyulmuş giləmeyvə yemək askaridoz, trixurioz, toksokarioz və strontiloidoz kimi invaziyalara yoluxa bilər”, - ekspertlər izah ediblər.

Bundan əlavə, Rospotrebnadzor bildirib ki, acqarına giləmeyvə yemək məsləhət görülmür, çünki bu, mədədə qıcıqlandırıcı təsir göstərə bilər.