Bir çox ümumi qidalar başqaları ilə birləşdikdə sağlamlığınıza mənfi təsir göstərə bilər. Daha yaxşı hiss etməmək və həzm pozğunluğundan qaçınmaq üçün yeddi məşhur birləşməni tapın.

Sağlam qidalanma yalnız keyfiyyətli məhsulları seçmək deyil, həm də onları düzgün birləşdirməyi bilməkdir. Az adam düşünür ki, adi birləşmələr yalnız faydasız deyil, həm də sağlamlığa zərər verə bilər. Zərərlərini bilmədən gündəlik istehlak edə biləcəyiniz yeddi məşhur yemək dueti haqqında danışırıq.

1. Çay və süd

Çay bədən hüceyrələrimizi zədələnmədən qoruyan antioksidanlarla zəngindir. Lakin içkiyə süd əlavə etmək bu faydalı maddələri zərərsizləşdirir. Südün tərkibində olan zülallar antioksidantlarla birləşərək çayı praktiki olaraq yararsız içkiyə çevirir. Bunun əvəzinə adi çay içməyə və ya heyvan südünü antioksidanlara təsir etməyən bitki südü ilə əvəz etməyə çalışın.

2. Ət və qırmızı şərab

Qırmızı şərabın tərkibində ətdən dəmirin sorulmasına mane olan taninlər var. Dəmir yüksək hemoglobin səviyyəsini və keyfiyyətli qan tərkibini qorumaq üçün lazımdır. Əgər ətli şam yeməyi planlaşdırırsınızsa, dəmirin udulmasına təsir etməyən ağ şərab seçmək və ya qırmızı şərabı ayrıca içmək daha yaxşıdır.

3. Pendir və ət

Pendir ətdən sinkin sorulmasına mane olan fosforla zəngindir. Sink immunitet sistemi və bir çox metabolik proseslər üçün vacibdir. Ət yeməklərində xama oxşar təsirə malikdir. Bu məhsulların qəbulunu bölməyə çalışmaq daha yaxşıdır, məsələn, qəlyanaltı kimi pendir və əsas yemək kimi ət yemək.

4. Makaron və ya ətli kartof

Zülalların və karbohidratların birləşməsi həzmi çətinləşdirir və bağırsaqlarda fermentasiyaya səbəb ola bilər. Bu, şişkinliyə və narahatlığa səbəb olur. Əti tərəvəzlə, makaron və ya kartofu yüngül salatlarla birləşdirmək daha yaxşıdır.

5. Pomidor və kartof

Kartof kimi nişastalı qidalar pomidorla yaxşı getmir. Onların birgə istifadəsi ağırlıq və həzmsizliyə səbəb olur. Bunun baş verməməsi üçün əsas yemək kartof və ya digər nişastalı tərəvəzlər olduqda onlarla pomidor və salatlardan qaçınmağı unutmayın.

6. Yeməkdən sonra meyvələr

Meyvələr digər qidalara nisbətən daha tez həzm olunur. Daha yavaş həzm olunan qida şəklində bir maneə ilə qarşılaşdıqda, mayalanmaya başlayırlar, şişkinlik və narahatlıq yaradırlar. Əsas yeməkdən yarım saat əvvəl və ya iki saat sonra meyvə yeyin.

7. Xiyar və pomidor

Xiyar qələvi qidalardır, pomidor isə turşdur. Birlikdə fermentasiya və şişkinliyə səbəb ola bilərlər. Bundan əlavə, xiyarda olan aksorbat oksidaz fermenti pomidorda C vitaminini məhv edir. Bu tərəvəzləri müxtəlif yeməklərə əlavə edərək istehlakınızı ayırmağa çalışın.

Qidaların düzgün birləşməsi həzminizi və ümumi rifahınızı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Bu məşhur, lakin zərərli birləşmələrdən qaçaraq, sağlamlığınızın qeydinə qalacaqsınız və xoşagəlməz nəticələr olmadan yeməkdən həzz alacaqsınız.