Bəzi qidaların unutqanlıq yaşayan insanlar üçün zehni funksiyaları dəstəklədiyi və yaddaşı gücləndirə biləcəyi düşünülür. Ancaq unutqanlıq ciddi problemdirsə, həkimə müraciət etmək vacibdir. 

Foodinfo.az unutqanlıqdan əziyyət çəkənlər üçün mükəmməl olan bəzi qidaları təqdim edir:

BALIQ

Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan balıq beyin sağlamlığı üçün əhəmiyyətli bir qidadır. Somon, sardina və skumbriya kimi yağlı balıqlar xüsusilə tövsiyə olunur.

YAŞIL YARPAQLI TƏRƏVƏZLƏR

İspanaq, kələm və pazı kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər fol turşusu, C vitamini və beta-karoten kimi antioksidanlarla zəngindir. Bu qidalar beyin funksiyalarını dəstəkləyir. 

ÇƏRƏZLƏR

Qoz, badam və fındıq kimi çərəzlər beyin sağlamlığı üçün faydalı olan omeqa-3 yağ turşuları və antioksidantlarla zəngindir.

YUMURTA 

Yumurtada kolin adlı bir qida maddəsi var. Kolin beyin funksiyasını dəstəkləməyə, öyrənmə və yaddaş performansını yaxşılaşdırmağa kömək edir. 

GİLƏMEYVƏLƏR

Tünd giləmeyvə, xüsusilə antosiyaninlər (məsələn, böyürtkən, qaragilə, moruq) yaddaşı gücləndirə və beyin sağlamlığını dəstəkləyə bilir. 

ZEYTUN YAĞI

Zeytun yağı antioksidantlarla zəngin bir yağdır və Aralıq dənizi pəhrizinin vacib hissəsi kimi tanınır. Zeytun yağı beyin funksiyasını dəstəkləyir və yaddaş performansını yaxşılaşdırır.

DƏNLİ BİTKİLƏR

Bütün dənli bitkilər beyin funksiyasını dəstəkləyən B vitaminləri (xüsusilə B6, B12 və fol turşusu) ilə zəngindir. 

KƏTAN TOXUMU

Kətan toxumu omeqa-3 yağ turşuları və liflə zəngindir. O, beyin sağlamlığını dəstəkləyir və yaddaşı gücləndirir.