Bəziləri üçün yazda ağcaqayın şirəsi toplamaq yaxşı bir ənənə olsa da, bəziləri üçün çoxlu suallar doğuran bir ritualdır. Bu təbii içkinin tərkibində çoxlu faydalı maddələr var: C, B1, B2, B6 vitaminləri, kalsium, maqnezium, manqan, amin turşuları və antioksidantlar. Onların konsentrasiyası çox yüksək deyil, ona görə də əsas qida mənbəyi kimi suyu istifadə etmək tövsiyə edilmir. Ancaq yaz aylarında müntəzəm olaraq istehlak edilərsə, içki ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərə bilər. Hemotest Laboratoriyasının eksperti, həkim Roman İvanov Life.ru-ya eksklüziv müsahibəsində bu barədə danışıb.

Onun sözlərinə görə, şirənin tərkibində olan C vitamini immunitet sisteminin gücləndirilməsində, dəri və qan damarlarının sağlamlığı üçün vacib olan kollagenin sintezində əsas rol oynayır. B vitaminləri enerji mübadiləsi, sinir sisteminin fəaliyyəti və dəri sağlamlığı üçün vacibdir. Minerallar (kalium, maqnezium, kalsium, manqan və dəmir) bədəndə maye balansının, ürək-damar və sinir sisteminin fəaliyyətinin, möhkəm sümüklərin və dişlərin qorunması üçün həyati əhəmiyyət kəsb edir.

Glutamik və aspartik turşular kimi amin turşuları toksinləri çıxarmağa və maddələr mübadiləsini dəstəkləməyə kömək edir. Şirənin tərkibindəki antioksidantlar, o cümlədən fenolik birləşmələr hüceyrələri oksidləşdirici zərərdən qorumağa kömək edir, ürək-damar xəstəlikləri, xərçəng də daxil olmaqla xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır və qocalma prosesini ləngidir.

Həkim xroniki xəstəlikləri olmayan yetkinlərə gündə 200-300 mililitr qədər içməyi tövsiyə edir. Şirənin tərkibində şəkər olduğu üçün daha çox içməməlisiniz. Uşaqlar gündə 100-150 mililitrdən çox olmayan şirə içməlidirlər. Şəkərli diabet, böyrək xəstəlikləri və allergiyası olan insanlar üçün ağcaqayın şirəsini təkcə ağcaqayın üçün deyil, həm də kök və ya alma kimi çarpaz allergenlər üçün içmək tövsiyə edilmir.