Amerikalı diyetoloq və sağlam qidalanma haqqında kitabların müəllifi Maykl Qreqer Daily Mail-ə deyib ki, ömrü uzatmaq üçün qida rasionunda heyvan zülalının payını azaltmaq və qoz-fındıq istehlakını artırmaq lazımdır.

Həkimin sözlərinə görə, heyvan zülalının nisbətinin azaldılması IGF-1 adlı güclü böyümə hormonunun istehsalını azaltmağa kömək edir. O, insulinəbənzər böyümə faktoru ailəsinə aiddir və quruluşu və funksiyası ilə insulinə bənzəyir. Bəzi araşdırmalara görə, yüzilliklərdə onun səviyyəsi aşağıdır. Dietoloq qeyd edib ki, bəzi insanların orqanizmi təbii olaraq daha çox IGF-1 istehsal edir ki, bu da qocalmanı əhəmiyyətli dərəcədə sürətləndirə bilər.

O, həmçinin qeyd edib ki, qoz, anakardiya və badam kimi qoz-fındıq yemək sağlamlıq baxımından əhəmiyyətli faydalar təmin edə bilər. Onlar B və E vitaminləri, dəmir, kalium, sink və maqnezium daxil olmaqla minerallar, lif və sağlam doymamış yağlarla zəngindir.

Fındıq istehlakı insult, ürək xəstəliyi, tənəffüs xəstəlikləri, şəkərli diabet və xərçəng riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Diyetisyen onları az miqdarda istehlak etməyi məsləhət görür - gündə bir ovuc qoz-fındıq bədəni faydalı maddələrlə təmin etmək üçün kifayət edəcəkdir.

Uzunömürlülüyü təmin edən digər mühüm amil tərəvəz və yarpaqlı göyərtilərin müntəzəm istifadəsidir. Dietoloq brokoli, yaşıl salat və kələm seçməyi məsləhət görür.