D vitamini orqanizmdə gedən bir çox vacib proseslərdə iştirak edir.
Bu vitamin immun sisteminin normal fəaliyyətinə də olduqca böyük təsir edir, immun sisteminin virus və infeksiyalara qarşı davamlılığını artırır. Koronavirus epidemiyası zamanı bu çox vacibdir
D vitamininin əsas hissəsi gün şüaları təsirindən orqanizmdə sintez olunur. Vitaminin daha az hissəsi isə qida məhsulları ilə orqanizmə daxil olur. Foodinfo.az Sağlamolun.az-a istinadla oxucularına D vitamininin əsas qida mənbələrini təqdim edir:
- balıq yağı
- treska balığının qaraciyəri
- yağlı balıq (forel, siyənək, skumbriya, sardina, tunes və s.)
- yumurta sarısı
- göbələk
- süd məhsulları
Mütəxəssislər soyuq fəsillərdə bu məhsulların istehlakını artmağı tövsiyə edirlər. Lakin nəzərə almaq lazımdır ki, vitaminin əsas hissəsi gün şüaları təsirindən bədənizmidə sintez olunur. Bunu nəzərə alraq hər gün açıq havada gəzmək çox vacibdir.
Son xəbərlər
- Ötən il idxal edilən 49 əkin və səpin materiallarında zərərli orqanizmlər aşkarlanıb
- 1380 bitkiçilik təsərrüfatında monitorinqlər aparılıb
- Ötən il 13 şirkətin Azərbaycana məhsul ixrac etməsinə müvəqqəti qadağa qoyulub
- Bakıda “Yaşıl dünya naminə” Bitki Sağlamlığı Forumu keçirilir
- Bu məhsullar tökülməsinin qarşısını alır
- Yüksək hemoglobin hansı xəstəlikləri göstəricisidir?