Harvard Universitetində mütəxəssislərin etdiyi son araşdırma müəyyən qidaların istehlakı ilə qlaukoma riski arasında mümkün əlaqəni araşdırıb. Nəticələr Nutrients jurnalında tapıla bilər.

Alimlər orta yaşı təxminən 38 olan 19 225 iştirakçının məlumatlarını təhlil ediblər. Tibbi müşahidənin orta müddəti 12,9 il olub.

Müəlliflər ultra emal olunmuş qidaların, xüsusilə şirniyyatların yüksək istehlakının qlaukoma inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırdığını aşkar ediblər. Bu, emulqatorlar, konservantlar, qatılaşdırıcılar və süni ləzzətlərin əlavə edilməsi ilə təmizlənmiş və yüksək dərəcədə təmizlənmiş inqrediyentlərdən sənaye üsulu ilə istehsal olunan qidadır. Bu məhsul kateqoriyasına soda, çips, bişmiş məmulatlar, səhər yeməyi taxılları, dondurma, şokolad, fast food və dondurulmuş hazır qidalar daxildir.