Xərçəng hüceyrələrini yox edən ən təsirli qida

Xərçəng hüceyrələrini öldürən açai meyvəsi bir çox xəstəliklərə dərmandır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bu meyvə az şəkərli olduğu üçün çəki verməyə də kömək edir.
100 QRAM AÇAİNİN TƏRKİBİ BELƏDİR:
Kalori: 70
Karbohidrat: 16
Yağ: 50
Proteindən: 4
A vitamini: 750 IU
Kalsium: 20mg
Sodium: 10 mg
Lif: 2g
Şəkər: 2 qr olur.
FAYDALARI
Bu meyvənin tərkibində olan antioksidanlar xərçəng hüceyrələrinin qarşısını alır. Xüsusilə leykoz kimi xərçəng hüceyrələrini öldürür. Aclıq şəkərini və qlükozanı tarazlaşdırdığı üçün əlavə qida vəzifəsini yerinə yetirir.
GÜNDƏ 3-4 ƏDƏD YEYƏ BİLƏRSİNİZ
Xərçəngdən qorunmada təsirli qidalar bir çoxumuzun mətbəxində var:
• Sarımsaq: Sarımsaq həm xərçəngin qarşını alır, həm də şiş yaranmasını əngəlləyir.
 Omeqa 3 qaynaqları (Balıqlar): Həftədə 2-3 dəfə yeyildiyi zaman faydaları var.
• Qoz: Hər gün 3-4 ədə tükətilərək bu bəsinlərin qoruyucu xüsusiyyətindən faydalanmaq olar.
• Qırmızı meyvələr: Böyürtkən, çiyələk, qara üzüm, nar kimi qırmızı meyvələr tərkibindəki fenolik və flavonoid kimi bioaktiv birləşimlər sayəsinde anti-xərçəng özəlliklidir. Gündəlik meyve tükətiminin ortalama 2-3 pors olduğunu düşünsək, bunun 1 porsu qırmızı meyvələrdən seçilməlidir.
• Brokkoli: Bu tərəvəz qruplarının həftədə 3 dəfə tükətilməsi xərçəngə qarşı qoruyur.
• Lobya: Lobyanın xərçəngin qarşısını almağına dair bir çox çalışmalar vardır. Amma südvəzi xərçəngində bundan uzaq durmaq lazımdır.
• Yaşıl çay: Yaşıl çaydakı epigallokatesin-3-gallat (ECGC) başda olmaqla katesin qarışımlarının xərçəng önləyici təsirlərinin olduğunu göstərən çalışmalar mövcuddur.
• Kefir: Kefit immun sistemini gücləndirən qoruyucu təsirə malikdir.
• Sarıkök: Sarıkök kurkumin maddəsi, antiinflamatuvar və antioksidan təsiri səbəbi ilə müxtəlif xərçəng növlərinin müalicəsində istifadə edilir.
Şəkərli qidalar, paketli məhsullar, siqaret, yaxşı yuyulmayan tərəvəzlər və balıqlar da xərçəngə yol açar.