Pəhriz saxlayarkən qidalar balanslaşdırılmış şəkildə qəbul edilməlidir

Pəhrizin orqanizm üçün çoxlu faydası var. Pəhriz saxlayanlardan bəziləri həkim məsləhəti, bəziləri isə öz bildiyi kimi qidalanmağa üstünlük verir. Mütəxəssislər bəzən diyeta ilə pəhrizi səhv salanların da olduğunu bildirirlər.

Həkim-diyetoloq Ləman Süleymanova AZƏRTAC-a deyib: “Təəssüflər olsun ki, pəhriz dedikdə yalnız arıqlamaq, çəki atmaq üçün olan diyetlər nəzərdə tutulur. Diyetologiya yalnız arıqlamaqdan ibarət deyil. Burada hər bir xəstəliyə uyğun və hər kəsə fərdi qaydada pəhriz növləri nəzərdə tutulur”.

Xəstəliklər müəyyən edildikdən sonra ona uyğun pəhriz tətbiq olunmalıdır: “Ürək xəstəliyi, mədə-bağırsaq xəstəliyi olanların bir-birindən tam fərqli pəhrizləri var. Məsələn, böyrək xəstələrinə tərkibində daha az protein olan pəhrizlər məsləhət görülür. Ona görə bu fərdilik məsələsinə mütləq əməl olunmalıdır”.

Psixoloqların dediyinə görə, həddən artıq pəhriz saxlamaq müəyyən psixoloji problemlərə səbəb olur. Azərbaycan Dövlət Pedaqoji Universitetinin baş müəllimi, psixologiya üzrə fəlsəfə doktoru Çimnaz Verdiyeva deyib: “Düzgün qidalanmamaq, pəhriz qidalarından rejimsiz istifadə etmək depressiya, narahatlıq, yuxusuzluq və digər problemlərə səbəb olur. Belə halda onlar sosial cəhətdən də özlərində məhdudiyyətlər qoyurlar, çünki düzgün qidalanmamaq düzgün olmayan həyat şəraitinə aparıb çıxarır”.

Pəhriz saxlayarkən qida rasionunda karbohidratlar, yağlar və zülallar balanslaşdırılmış qaydada olmalıdır.