Xərçəngin düşməni KİVİ – Bilmədiyiniz 10 faydası

Kivi ekzotik meyvə olub, kartofa bənzəyir. Vətəni Çin hesab olunur, amma çox Şərq ölkələrində yetişir. Foodinfo.az medicina.az-a istinadən kivinin orqanizmə bilmədiyini təsirini araşdırıb. Bu giləmeyvə tərkibində askorbin turşusu olmağa görə meyvələr arasında rekord vurur. 1 ədəd meyvədə 90 qram C vitamini – yəni askorbin var.

Bundan başqa:

– Protein, lipid, mürəkkəb karbohidratlar, liflər, vitaminlər, minerallar, antioksidantlar, pektin, flavanoidlərlə zəngindir.

– İmmuniteti möhkəmləndirir – elə C vitamini bolluğuna görə belə təsir edir. Gündə 2 ədəd kivi yemək orqanizmin müdafiə gücünü artırır

– İnfeksiya və viruslardan qoruyur – hər gün bir ədəd kivini bir az balla qarışdırıb yemək öskürək, virus və qripdə kömək edir

– Onkoloji xəstəliklərin qarşısını alır- burda yenə də rolu askorbin turşusu oynayır ki, o təbii antioksindantdır, bədxassəli şişlərin qarşısını alır. Əgər kimdəsə artıq bu xəstəlik varsa, hər gün 3 ədəd kivi yeyə bilərlər.

– Ürək-damar sistemini qoruyur

Damarların divarlarında piy-lipid qalıqlar yığılır, qanla toksinlər düşür.

Müntəzəm olaraq kivi yemək damar divarını möhkəmlədir, elastikliyini artırır, xolesterin və lipidi parçalayır.

– Təzyiqi salır – ürəyə düşən yükü azaldır, təzyiqi salır

– Qan dövranını artırır – qırmızı qan hüceyrələrini çoxaldır, qanazlığı ilə mübarizə aparır, tromb əmələ gəlməsinə qarşıdır

– Böyrəklərdən duzu təmizləyir – Daş və qumu olanlara kivi çox məsləhətdir

– Həzm sistemini yaxşılaşdırır – qəbizliyi, həzm pozuntusu olanlar üçün lazımdır. Bağırsaqları şlak və toksinlərdən təmizləyir.