Hər gün balqabaq tumları yesəniz, nə baş verər? – 25 faydası

Balqabaq tumları ən faydalı toxumlardır. Gündə 30 qr balqabaq tumu yeməklə siz gündəlik maqniy, triptofan, marqans, fosfor və sigər elementlərin normasının yarısını almış olursuz.
Ona görə dietoloq və həkimlər uşaqdan böyüyə hər kəsə hər gün balqabaq tumu yeməyi məsləhət görür.

Foodinfo.az Medicina.az-a istinadla hər gün balqabaq tumu yedikdə orqanizmdə baş verəcək dəyişiklikləri və faydalarını təqdim edir.
 
Əgər siz kökəlməyə meyilli deyilsizsə və çəkiniz 90 kq keçməyibsə, hər gün 50-100 qr çiy balqabaq toxumu yeyə bilərsiniz.
– Bağırsaqları təmizləyir, nəcisi normallaşdırır, metobolizmi sürətləndirir
– Zülalla zəngin olduğu üçün əzələ kütləsini artırır
– Şirniyyatı əvəz edə bilər
– Yorğunluq, əsəb, gərginliyi azaldır, yuxunu tənzimləyir
– Depressiyaya qarşıdır, əhvalı yüksəldir, emosional psixoloji durumu yaxşılaşdırır, insan gün boyu gümrah olur
– Yaddaşı aktivləşdirir, baş beyin funksiyalarını yaxşılaşdırır
– İmmuniteti möhkəmləndirir, təbii immun modulyatordur. Bakteriya və virusları T limfositləri artıraraq zərərsizləşdirir
– Mədə-bağırsaq köpü, spazm, qəbizliyi aradan qaldırır
– Ödemi, şişkinliyi götürür, ürək, böyrək, qaraciyər xəstəliklərində təbii mayeqovucudur. Bədəni kalium, kalsium, maqniylə təmin edir.
– Təzyiqi normallaşdırır, arteriyaların keçiriciliyini artırır, fol turşusu verir
– Ürək əzələsini qüvvətləndirir, ritmi düzəldir
– Anemiya, qanazlığı ilə mübarizə aparır
– Sümükləri möhkəmləndirir, tərkibindəki sink, kalsium, fosfor sümük toxumalarını qoruyur
– Prostatit və adenomaya qarşıdır
– Dırnaq, saç və dərini sağlamlaşdırır, çünki tərkibində A, E, C vitamini var
– Süd vəzi və prostat xərçəngi riskini azaldır
– Qanda şəkəri tənzimləyir
– Bağırsaq qurd, parazitlərini tökür
– Hamiləlik toksikozu, ürəkbulanmada yeyilir
– Bədəndə iltihabı azaldır
Kimlərə olmaz:
– balqabaq tumuna allergiyası olanlara
– Çəkisi artıq olanlar
– Böyrək və öddə daşı olanlar
– Kəskin mədə xorası olanlar
– Qaraciyər çatışmazlığı
Çiy, yoxsa qovrulmuş
Sübut olunub ki, tumlar 70 dərəcə yuxarı temperaturda faydalı maddələrini məhv edir, ona görə balqabaq tumu sağlamlıq üçün mütləq çiy halda qəbul olunmalıdır.